Recepty

Recept

Kreatívny web ikitka Vám prináša množstvo nápadov a inšpirácií, ale aj recept na každý deň. Zdravé nátierky, sladké dezerty a všeličo iné, čo poteší Vaše chuťové poháriky.

Recepty vo videách

Domáca pizza z domácej piecky

Recept na 6 – 7 porcií

CESTO

  •  500 ml vlažnej vody
  • 2 malé lyžičky sušeného droždia
  • 1 malá lyžička medu
  • 800 g hladkej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka mletej rasce

Cesto necháme v chladničke 24 hodín.

NA CESTO PRIDÁME

  •  domáci kečup alebo paradajkový pretlak
  • bylinky na pizzu
  • kukuricu
  • šunku
  • syr
  • salámu
  • nastrúhaný syr

Zeleninová polievka

na oleji osmažíme pór a pridáme:

  • 3 mrkvy
  • 3 petržleny
  • 1 zeler
  • soľ
  • vegetu
  • karfiol
  • prípadne feferónkuzalejeme vodou a pridáme:
  • 1 papriku
  • 1 cibuľu
  • ozdobnú zeleninu

polievku necháme variť, dochutíme a pridáme slíže

Cuketové taštičky

  • cuketa
  • mozzarella
  • šunka

obalíme v:

  • múka
  • vajce
  • zmes strúhanky a syra (2 šálky strúhanky, 2 šálky údeného syra)

Pečieme 45 min. / 180 °C.

omáčka:

  • 2 kyslé smotany
  • horčica
  • cukor
  • soľ
  • cesnak
  • cibuľa

Pridáme hrianky a ozdobíme čerstvou zeleninou.

Hrnčeková pizza

Cesto:

  • 1 šálka teplej vody (250 ml)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 vajce
  • 1 štamperlík oleja
  • 2,5 šálky hladkej múky (625 ml)
  • 1 strúčik cesnaku

Cesto necháme 30 minút vykysnúť.

Ďalej potrebujeme:

  • kečup
  • korenie na pizzu
  • saláma
  • klobása
  • kukurica
  • plátkový syr
  • zelenina na ozdobu

Pizzu pečieme 25 minút na 180 °C.

Nevarený nealko punč

  • pomleté šípky
  • jablká so šupkami
  • 3 litre vriacej vody

necháme hodinu luhovať a precedíme

  • pridáme mrazené ovocie, ktoré rozmixujeme a precedíme
  • pridáme 2 – 3 citróny – šťava
  • citrusové ovocie
  • med

Hubový guláš so zemiakovým pyré

  • olej
  • 1 miska cibule (miska má 0,5 l)
  • soľ
  • 2 misky húb (miska má 0,5 l)
  • 1 miska vody (miska má 0,5 l)
  • 1 dl paradajkového pretlaku
  • sladká paprikamleté korenie
  • gulášové korenie
  • štipľavá paprika
  • vegeta alebo hubové korenie

Všetko premiešame, necháme 30 min. dusiť a pridáme

  • majorán
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku

Zemiakové pyré

  • zemiaky
  • mlieko
  • maslo
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vňať a paprika na ozdobu

Lievance s ovocnou penou

Cesto na lievance

  • 3 vajcia (oddelíme žĺtky a bielky)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 3 štipku soli
  • 1 hrnček acidofilného mlieka (hrnček má 250 ml)
  • 1 hrnček polohrubej múky (hrnček má 250 ml)

Vymiešame 3 bielky na sneh a polovicu vmiešame do cesta.

Ovocná pena

  • polovica snehu z bielok
  • 1 pohárik džemu (200 ml)

Penu dáme do chladničky. Ak máte obavy zo surového vajíčka, penu môžete vyšľahať nad parou.

Upečené lievance naplníme džemom Navrch dáme ovocnú penu a ozdobíme ovocím.

 Perky / pirohy

  • 1 šálka vody (šálka 250 ml)
  • 1 rožok
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 štamperlík oleja
  • soľ
  • 1 slivkový lekvárPosýpka

Posýpka

Na oleji alebo masle opražíme pol šálky strúhanky a pol šálky cukru.

Avokádový šalát  (2 porcie)

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 ks avokáda
  • 1 menší ľadový šalát (alebo polovica veľkého)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 hrste orechov
  • 2 hrste slnečnicových semiačok
  • 2 hrianky
  • nadrhnutý syr
  • pár kvapiek citróna

Marináda na kuracie prsia

  • 2 vajcia
  • štamperlík olivového oleja
  • soľ, vegeta, kari korenie a bylinky podľa chuti
  • 3 malé lyžičky Solamylu

Medová poleva

  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica Dijonskej horčice

Diétny vianočný šalát

  • 1 kg zemiakov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 sterilizovaný hrášok
  • 2 kyslé smotany (1 smotana 180g)
  • 3 kyslé uhorky
  • hrsť zaváranej kapie
  • 1 polievková lyžica medu
  • 3 citróny (šťava)
  • 1 kávová lyžička soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Na ozdobu

  • čierne olivy
  • diétna saláma

Nepečené vianočné šišky

  • 1 balíček čokoládových mušličiek do mlieka
  • 300 g sušienok Indián
  • 3 PL medu
  • 2 balíčky vanilkového cukor
  • 200 g masla
  • 6 PL džemu
  • práškového cukru na ozdobu

Masu dáme na 30. min. do chladničky a následne tvarujeme do tvaru kužeľa, do ktorého napichujeme čokoládové mušličky. Šišky posypeme práškovým cukrom.

Pikant

Recept na 10 pohárov s objemom 2 dcl a 4 poháre s objemom 3 dcl

  • 3 kg papriky
  • 1 kg rajčín
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 10 feferónov
  • 1 šálka cukru (250 ml)
  • 1 šálka octu (250 ml)
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 Deko

Všetko necháme 20 min. podusiť. Pridáme jedno Deko a necháme dusiť 40 min. Ak chceme pikant hustejší, odoberieme šťavu. Po rozmixovaní naplníme masu do pohárov a sterilizujeme 20 min. v pare.

Tekvicová majonéza

  • 1 kg tekvice alebo cukety bez jadierok
  • 1 cibuľa
  • 2 – 3 pálivé papriky alebo feferónky
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 šálky oleja (130 ml)
  • 2 malé lyžičky soli

1 malá lyžička mletého čierneho korenia

Všetko 1 h. podusíme a následne pridáme

  • 2 veľké lyžice cukru
  • 3 veľké lyžice plnotučnej horčice
  • 2 štamperlíky octu

Masu rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať soľ alebo cukor. Ak chceme masu hustejšiu, po udusení tekvice zlejeme vodu. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 15 min. na 80 °C.

Pudingová vianočka

Cesto

  • 5 šálok polohrubej múky (šálka je 250ml)
  • 1 kocka kvasníc
  • 3 lyžice oleja
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 šálky mlieka
  • 1 lyžička soli

Všetko spolu vypracujeme a necháme vykysnúť.

Plnka

  • 3 zlaté klasy
  • 4 lyžice kakaa
  • 3 šálky mlieka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 malé maslo

Uvaríme si puding, maslo v ňom necháme stopiť a rozmixujeme. Cesto si rozdelíme na 8 bochníkov, rozvaľkáme a plníme pudingom. Spletieme do vrkočov a potrieme žĺtkom s vodou. Po upečení potrieme cukrovou vodou. Pečieme na 180°C.

Domáca treska

  • 800 g rybieho filé
  • 3 cibule
  • 3 mrkvy
  • 1/2 šálky octu
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1 veľký biely jogurt (375g) alebo kyslá smotana
  • 3 lyžice horčice
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 štamperlíka octu
  • bobkový list
  • soľ podľa chuti
  • zelenina na ozdobu

Rozmrazené filé varíme 15 minút v jednom litri vody, kde pridáme pol šálky octu a bobkový list. Zároveň si uvaríme 3 mrkvy a vychladnuté nastrúhame. Pridáme nakrájanú cibuľu a rybu. Dochutíme horčicou, jogurtom, soľou, cukrom, octom a korením. Ozdobíme zeleninou.

Rýchla rajčinová polievka

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 cesnaky
  • soľ
  • kari korenie
  • 2 litre vody
  • 3 lyžice ryže alebo ovsených vločiek
  • domáci kečup alebo pretlak (ak nemáme domáci, tak môžeme dochutiť)
  • môžeme pridať posekanú bazalku, kôpor, cíbiky, žeruchu alebo tekvicové a slnečnicové zrniečka

Nanuková torta

Priemer torty: 25 cm

Piškóta

  • 3 vajcia
  • 1 šálka polohrubej múky (šálka 250 ml)
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky mlieka

Plnka

  • 2 šálky mlieka
  • 2 zlaté klasy
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 kyslé smotany (po 200g)
  • 1 tvaroh
  • Džem na potretie piškóty, 1 balík piškót, 2 balíky trubičiek, káva, rum, 2 banány, 1 šľahačková smotana + 1 stužovač. Granko na ozdobu.

Piškótu pečieme 18 minút na 180°. Upečenú necháme chvíľu vychladnúť a po celom obvode odrežeme 1 cm. Do vzniknutého priestoru ukladáme trubičky (46 ks). Piškótu natrieme džemom a pridáme polovicu plnky. Uvaríme si jednu šálku kávy, precedíme ju a pridáme 1 štamperlík rumu. Piškóty namáčame do kávy a ukladáme na tortu. Pridáme na kolieska nakrájané banány a ďalšiu vrstvu plnky. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a natrieme. Posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dáme do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny. Keď stuhne, odopneme okraj formy a okolo trubičiek uviažeme mašľu.

Valentínske fánky

  • 3 šálky hladkej múky (400g)
  • 330 g kyslej smotany alebo jogurtu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 štamperlík oleja
  • 1 štamperlík rumu
  • 1 štamperlík cukru
  • 2 žĺtky

Vymiesené cesto necháme hodinu odpočívať. Fánky krátko opekáme na oleji. Na záver ich poprášime práškovým cukrom.

Plnená topenička

Recept pre 2 osoby

  • 2 krajce chleba
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 4 plátky salámy
  • 2 plátky syra
  • kečup
  • zelenina na ozdobu

Zdravá rybacia pomazánka

Recept pre 8 osôb

  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 2 konzervy rýb
  • 1 Flora maslo 250 g
  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cibuľky
  • hrsť semiačok (slnečnicové, tekvicové, orechy, ovsené vločky)
  • soľ
  • kari korenie
  • zelenina na ozdobu (paprika, paradajka)

Hrnčeková maková bábovka

  • 3 hrnčeky polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
  • 1 hrnček práškového cukru
  • pol hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček pomletého maku
  • pol vrecúška prášku do pečiva
  • 4 nahrubo nastrúhané jablká
  • 3 celé vajcia

Pečieme 45 – 55 minút na 180 °C.

Nádievka pre začiatočníkov

  • 10 rožkov
  • 3 dcl mlieka
  • 6 vajec
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 veľké cibule
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička oregana
  • štipka čierneho mletého korenia
  • 20 dkg salámy (šunka alebo diétna)
  • 1 dcl oleja
  • hrsť petržlenovej vňate alebo pažítky

Varíme 40 minút.

Recept na domáce hrnčekové müsli

Cesto na plech 25×30 cm (9 porcií)

Príprava cesta

  • 2 hrnčeky pomletých ovsených vločiek (hrnček má 250 ml)
  • pol šálky kokosového oleja (cca 125 ml)
  • 4 žĺtky
  • 3 polievkové lyžice medu

Príprava plnky

  • 4 bielky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 hrnček pomletých orechov (hrnček má 250 ml)

Plech si potrieme olejom, dáme papier na pečenie. Na papier natiahneme tenkú vrstvu cesta, pridáme 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pridáme plnku. Pečieme 30 minút na 180 °C. Nakoniec prizdobíme a podávame.

Drožďová pomazánka

Príprava na 3 krajce chleba

      • 2 kocky kvasníc (droždia) = 84 g
      • 2 vajcia
      • 2 polievkové lyžice olivového oleja
      • 1 cibuľa
      • 1 strúčik cesnaku
      • štipka soli
      • žerucha

Tofu pomazánka na Valentína

      • 1 Sójakrém
      • 1 údené Tofu
      • 1 strúčik cesnaku
      • štipka soli
      • štipka kari korenia
      • štipka Provensálskych byliniek

Všetko rozmixujeme a ozdobíme paprikou v tvare srdiečok.

Recept na medovkový sirup

      • 3 litre medovky
      • 3 litre vody
      • 1500 g cukru
      • 6 citrónov
      • 1 malá lyžička kyseliny citrónovej

Listy medovky varíme v 3 litroch vody 30 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 2 hodiny.
Potom scedíme, pridáme 1500 g cukru a varíme 20 minút. Na konci varenia pridáme šťavu zo 6 citrónov a tiež lyžičku kyseliny citrónovej. Vychladnutý sirup nalejeme do fliaš a skladujeme v chlade.

Liečivé účinky medovky

Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na uštipnuté miesta hmyzom, čaj pomáha pri chronických bronchiálnych kataroch, pri nadúvaní, bolestiach hlavy a upokojuje pri vyčerpaní i depresii. Pridáva sa do ovocných šalátov, nápojov, želatíny atď.

Recept na šalát NEVESTINO ESO

Šalát pre 8 osôb: 8,30 €

      • 30 dkg diétnej salámy (jemná saláma alebo šunka)
      • 1 konzerva kukurice (340g)
      • 1 konzerva ananásu (560g)
      • 1 pohár zaváraného zeleru (330g)
      • 1 pór
      • 5 vajec uvarených natvrdo
      • 20 dkg tvrdého syra
      • 3 kyslé smotany
      • pol lyžičky soli, trošku vegety, trošku pálivej papriky
      • 1 celý krájaný chlieb

Dobrú chuť!